Ajuns la vârsta de 37 de ani, Jordi face legea la AEK Larnaca. Profitând de ajutorul ofițerului de presă al ciprioților, am reușit să dăm de directorul sportiv al clubului, pe care l-am chestionat în legătură cu meciul de mâine. Ce simțiți înainte de jocul de la București? Cu siguranță vom asista la o partidă deschisă, plăcută publicului. Desigur, aș putea spune că Steaua pleacă ușor ca favorită datorită avantajului terenului propriu și al suporterilor, dar și tradiției vaste pe care o are față de noi în cupele europene. Un egal nu ar conveni niciuneia dintre cele două echipe și aștept ca ambele formații să încerce să câștige.
Ce așteptați de la celălalt joc, de la Haifa? Credeți că Schalke va evolua cu echipa tip? Maccabi e puternică pe teren propriu. Nu degeaba israelienii au bătut-o cu 5-0 pe Steaua. Nici noi nu am câștigat acolo, am pierdut cu 0-1. Nemții sunt calificați, așa că probabil ei nu vor evolua cu cea mai bună echipă, astfel că m-ar bucura dacă partida se va încheia la egalitate.
„Suntem echipa cu cel mai mic buget” La tragerea la sorți nu ați mizat pe șansele echipei din Larnaca. De ce? Pătrunderea noastră în grupele acestei competiții era deja o mare realizare. Noi reprezentăm una dintre echipele care au cel mai mic buget anual (n.r. – 2 milioane de euro) dintre cele 48 de cluburi participante. E surprinzător că încă avem șanse de calificare din această grupă. Așa că vom face totul să câștigăm pentru ca visul să devină realitate. Fotbalul cipriot a crescut foarte mult în ultimii ani, dovada fiind lista cu coeficienți.
Ați venit în România să vedeți vreun meci al Stelei? Nu, nu am călătorit în țara dumneavoastră. Știu că Levi a plecat și că Steaua are un nou antrenor. Cunosc câțiva jucători. De exemplu pe Brandan, cu care am jucat împreună la Alaves! Respect Steaua, istoria ei, dar nu mă uit prea mult la adversar. Mă concentrez la ce avem noi de făcut. Dacă vom fi în formă, vom câștiga sigur la București.
„Poate ajung să lucrez și în România” Ați schimbat antrenorul. Cine e Leon Vlemmings? Noul tehnician are 41 de ani și are o experiență vastă, mai ales ca antrenor secund, dar a învățat mult și în ultima perioadă, când a activat ca principal. Eu l-am adus la AEK Larnaca pentru că îmi place filosofia pe care o are vizavi de fotbal.
Cu ce vă ocupați la AEK, de ce nu antrenați? Credeți că ați putea ajunge într-o zi să lucrați și în România? Sunt directorul sportiv al lui AEK și eu sunt responsabil de deciziile fotbalistice care se iau în club. Eu negociez contractele cu jucătorii, durata lor, aleg antrenorii, stafful tehnic, decid ce jucători rămân la echipe sau care pleacă. Am antrenat câteva meciuri până l-am adus pe Vlemmings și, chiar dacă am avut rezultate și o plăcere a muncii de antrenor, cred că la AEK mă potrivesc mai bine ca director sportiv. Probabil că pe viitor voi antrena din nou și, cine știe, poate chiar în România.
„Popescu și Hagi învățau repede limbile străine” Ce impresie v-au lăsat românii cu care ați jucat? Ce mai face Cosmin Contra? Am fost colegi la Alaves. Jucător foarte bun și un băiat de toată isprava. Am trăit clipe de neuitat amândoi la Alaves. La Barcelona l-am întâlnit și pe Popescu, și pe Hagi. Despre ei ce ar mai fi de zis? Două legende. Mă fascinau mereu cât de repede învățau limbile străine. Ați evoluat și în Ucraina. Cum vi se pare Mircea Lucescu? Îl respect foarte mult! A făcut o treabă fantastică la Șahtior și nu e ușor să reziști la un asemenea club șase ani. Îl admir pe acest om, iar echipa din Donețk e cunoscută în Europa datorită lui. Sigur mulți v-au întrebat cum e să fiți fiul celebrului Johan Cruyff… Desigur că am avut o presiune fantastică pe umerii mei, mai ales ca jucător. E normal când ai un tată ca al meu. Avantajul meu a fost că am înțeles repede că eu nu sunt decât unul dintre fotbaliștii care intră în acel 99,9% al jucătorilor care apar și dispar. Doar 0,1% dintre fotbaliști sunt nemuritori, sunt legende. Așa, ca tatăl meu.
Cine e Jordi Cruyff
ª singurul fiu al celebrului Johan Cruyff, născut pe 9 februarie 1974 ª a evoluat ca mijlocaș ofensiv ª a crescut la juniorii lui Ajax, a jucat pentru echipa de tineret a Barcelonei, dar și pentru echipa de seniori, unde între anii 1994 și 1996 a acumulat 34 de jocuri și 11 goluri ª apoi, timp de patru sezoane, a fost la Manchester United, care a plătit pentru el 1,4 milioane de lire sterline ª după un împrumut la Celta Vigo, Jordi a evoluat între anii 2000 și 2003 la Alaves, unde, alături de Contra, a pierdut dramatic o finală de Cupa UEFA ª Espanyol, Metalurg Donețk și La Valleta sunt ultimele trei formații pe care le-a bifat ca jucător.
2 jocuri a evoluat la Alaves stelistul Pablo Brandan în 2001, după care a fost cedat la Burgos
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER